Tende in markize nas v poletnih dneh ščitijo pred močnim soncem in nam omogočajo prijetno uživanje na vrtu ali na terasi. Tende pa najdemo tudi drugje, na primer v lokalnih in restavracijah, kjer predstavljajo enega pomembnih elementov, ki prispevajo k dobremu počutju gostov. Lokali, ki so zasenčeni z rastlinami, gostom lahko povzročajo nevšečnosti, saj se z rastlin ali dreves širi mrčes, med njimi tudi zelo nadležni komarji.

Za ustvarjanje prijetnega ambienta v senci potrebujemo kvalitetne tende, česar se zavedajo tudi lastniki barov, lokalov, restavracij in drugih površin na odprtem. Zakaj bi imeli tende in markize samo na domačem vrtu, balkonu ali terasi, če lahko z njimi učinkovito ustvarimo senco tudi gostom lokalov.

Pri izbiri vrste tende, s katero bomo zasenčili določeno površino, moramo upoštevati njene dimenzije. Kasetne tende nam pridejo v poštev, ko želimo zasenčiti površino, nad katero ni strehe ali balkona. Te tende so tudi najbolj priporočljive za gostince, saj so na voljo tudi v širših dimenzijah. S takimi tendami lahko enostavno zasenčimo tudi velike terase, tudi tja do sedemdeset kvadratnih metrov. Ko senčimo površino na vrtu, pa so najboljša izbira samostoječe tende.

Senčila v obliki jadra so zelo domiselna in privlačna za oko. Če je tudi sam ambient načrtovan sodobno in atraktivno, lahko s pomočjo takšne tende pričarate odlično vzdušje in svojevrstno doživetje za vaše goste. Kot rečeno, tudi na zelo prostorne lokacije z velikimi površinami lahko namestimo tende, ki se razširijo do sedemdesetih kvadratnih metrov, kar je zelo uporabno za gostilne in lokale, ki se pomladi in poleti iz notranjih prostorov selijo tudi na zunanje površine, kjer sedijo gostje, željni svežega zraka, stika z naravo in prijetne sence kljub poletnim temperaturam. Vsak lokal mora imeti na voljo zunanje površine za kadilce, ki pa morajo biti ustrezno pokrite  in zaščitene.