Ko vozim svoje tri otroke k zobozdravniku imam občutek, da jim nič kaj ne pogleda ugriza, že tako so čakalne dobe zelo dolge, pa se včasih sprašujem, če je mogoče pri katerem od otrok potreben ortodont, da nima pravilnega ugriza. Zobozdravniki pri otrocih rešujejo posebej mlečne zobke hitro, ker otroci večina ne obiskujejo radi zobozdravnika, nočejo odreti ust, se jokajo, stiskajo svoj zobke skupaj, tako po navadi samo rešijo problem in se ne ukvarjajo z čeljustjo. 

Sama sem si prebrala, kdaj je potreben ortodont pri otroku:

  • Sigurno je ena znana navada lahko škodljiva, kot je predolgo sesanje prsta ali dude,
  • Lahko se zgodi, da ima otrok med zobki preveč prostora ali pa premalo,
  • Nepravilen ugriz, če je katera od čeljusti preveč naprej ali preveč nazaj,
  • Sprednji zobki, ki štrlijo naprej,
  • En problem je tudi lahko dihanje skozi usta,
  • Otrok ima lahko tudi težave pri žvečenju hrane.

Če karkoli od tega opazite pri svojem otroku, potem je verjetno potreben ortodont, da natančno pogleda celotno čeljust pri otroku. Je pa ena stvar, nikar ne čakajte, če vidite kakšno nepravilnost pri otroku, raje ortodont prekmalu, kot pa prepozno. 

Moji otroci sicer imajo lepe zobke, tudi ko jih opazujem kako prežvečijo hrano, ne vidim nobenih težav, bila pa bi bolj mirna, če bi vseeno ortodont njihove zobke in čeljust pogledal, zato sem se odločila, da ko bodo otroci v letih, ko bodo začeli rasti stalni zobki, bom lepo vsakega posebej naročila samoplačniško na pregled, tako bom potem veliko bolj mirna. 

Ne ljubi se mi prositi zobozdravnika za napotnico in ga prepričevati, da bi rada, da čeljust pogleda ortodont, kajti težko je danes nekaterim dati napotnice in ne mislim se z njim pogajat za otrokovo dobro. Raje plačam in je takoj na vrsti, ortodont pove mnenje in stvar je rešena.